Πανοραμικός Ανελκυστήρας στην Πλατεία Ελευθερίας, Λευκωσία, Κύπρος

Πληροφορίες Έργου

Πελάτης: Stylianides Averof LTD

Αρχιτέκτονας/Εγκαταστάτης: Stylianides Averof LTD

Τύπος Κτιρίου: Δημόσιο Κτίριο

Τύπος Ανελκυστήρα: MRL

Στάσεις Ορόφων: 2

Άτομα/Κιλά: 13/1000kg

Τύπος Θαλάμου: Panoramic

Τύπος Θύρας: 2φυλλη Κεντρικού Ανοίγματος

Περιγραφή Έργου

Το όνομα της Zaha Hadid είναι από μόνο του γνωστό στον τομέα της Αρχιτεκτονικής και όχι μόνο, καθώς αποτελεί μια από τις σημαντικότερες γυναίκες αρχιτέκτονες με πολλά βραβεία και διακρίσεις παγκοσμίως. Τα έργα της χαρακτηρίζονται από τη συνεχή ροή των κύριων στοιχείων, όπως ο αέρας, η ενέργεια ή το νερό, αλλά και τη ροή στη σύνθεση των χώρων. Μία βασική αρχή της Hadid είναι και η αποδόμηση των έργων της, που τους προσδίδει μια ξεχωριστή αίσθηση ελεύθερης τοποθέτησης στο χώρο, δημιουργώντας έτσι ένα παιχνίδι προοπτικής.

Συνεπώς, η συνεργασία για την υλοποίηση ενός δικού της project δε θα μπορούσε παρά να είναι μία τεράστια πρόκληση για μας. Η πληροφορία για την υλοποίηση ενός από τα τελευταία έργα της ήρθε το Μάϊο του 2017 από το συνεργάτη μας στην Κύπρο, το γραφείο εγκατάστασης Stylianides Averof LTD. Επρόκειτο για την αναμόρφωση της εμβληματικής Πλατείας Ελευθερίας στην Λευκωσία, στην οποία υπήρχε πρόβλεψη για έναν ανελκυστήρα 2 στάσεων. Το δύσκολο κομμάτι ήταν ότι το φρεάτιο του ανελκυστήρα είχε σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid, σύμφωνα με τις γνωστές αρχιτεκτονικές της γραμμές και οποιαδήποτε απόκλιση από το αρχικό αυτό σχέδιο δε μπορούσε να γίνει δεκτή.

«… Το έργο προσελκυσε, όπως ήταν φυσικό, τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Αλλά εμείς ξέραμε ότι μπορούσαμε να το κάνουμε. Γι’ αυτό και επιμείναμε.»

Χρήστος Πατσιάς, Export Sales Manager

Για το συγκεκριμένο έργο κινητοποιήθηκε όλη η ομάδα της Metron και χρειάστηκε η σχεδιαστική δεινότητα του τμήματος Engineering Solutions. Η πολύ βαθιά γνώση και η εμπειρία τόσων χρόνων στο σχεδιασμό ανελκυστήρων, καθώς και η παραγωγική μας ικανότητα, μας έδινε ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: την ευελιξία στα προϊόντα μας. Συνδυαστικά με την πολύ υψηλού επιπέδου αισθητική των προϊόντων μας, γνωρίζαμε ότι ήταν ένα project που μας ταίριαζε.

Η βασική πρόκληση του έργου ήταν η οπτική και η προοπτική του. Το φρεάτιο σχεδιάστηκε με πολύ μεγάλα ανοίγματα ώστε να επιτρέπουν στο μάτι να κινείται ελεύθερα στο χώρο, γεγονός που δυσκόλευε πολύ την στήριξη των οδηγών του ανελκυστήρα στις οριζόντιες δοκίδες του μεταλλικού σκελετού. Επίσης, υπήρχε προδιαγραφή για τοποθέτηση ειδικής κομβιοδόχου επί του εδάφους κι όχι πάνω στο φρεάτιο.

Μία ακόμα δυσκολία που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η τοποθέτηση συστήματος κλιματισμού στο θάλαμο. Το να τοποθετήσεις κλιματισμό σε έναν ανελκυστήρα είναι από μόνο του ένα δύσκολο και σπάνιο φαινόμενο. Το να σχεδιάσεις και να τοποθετήσεις ειδικά καλύμματα για να κρύψεις τους αεραγωγούς και την κλιματιστική μονάδα, είναι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση.

«… Σε ό,τι μας ζητήθηκε ανταποκριθήκαμε πλήρως. Παρουσιάσαμε συνολικά 11 εναλλακτικές προτάσεις για μηχανικό ανελκυστήρα MRL, 2 στάσεων, απαντώντας σε κάθε τεχνική ή αισθητική απαίτηση του έργου.»

Τάσος Αναστασίου, Chief Mechanical Engineer

Η ομάδα της Metron κέρδισε το έργο απέναντι σε εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, έχοντας τη φιλοσοφία “ναι, μπορούμε”. Κατανοώντας πλήρως τις σχεδιαστικές γραμμές του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου και χωρίς καμία παρέκκλιση από τους κανονισμούς και τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας, κατάφερε να δώσει τη βέλτιστη λύση. Σε μια αρχιτεκτονική σύνθεση 35.300 τ.μ. δεν θα μπορούσε να επιλεχθεί τίποτα λιγότερο από έναν πανοραμικό θάλαμο μέσα στο γυάλινο φωτιζόμενο φρεάτιο, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν την υπέροχη θέα της περιοχής.

Το δικό μας έργο ολοκληρώθηκε μέσα στο 2018, με όλα τα σχετικά υλικά να παραδίδονται στην ώρα τους, οργανώνοντας μάλιστα 3 τμηματικές παραδόσεις. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, το έργο της αναμόρφωσης τη Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη για λόγους που είναι τελείως εκτός της δικής μας αρμοδιότητας.

Εμείς, στη Metron, κρατάμε ως προίκα αυτή τη συνεργασία γιατί δείχνει ότι ο πήχης των δυνατοτήτων μας είναι πολύ ψηλά. Το design του θαλάμου, όπως το επέλεξαν οι αρχιτέκτονες του γραφείου Zaha Hadid Architectures και το απέδωσε με κάθε ακρίβεια το δικό μας τμήμα Θαλάμου, καθώς και οι λύσεις που έδωσε το τμήμα Engineering Solutions της Metron σε αυτό το απαιτητικό project αποτελούν εγγύηση για έναν ανελκυστήρα έργο τέχνης. Ευχόμαστε η ανακατασκευή της πλατείας σύντομα να ολοκληρωθεί και να χαρούμε όλοι το τελικό αποτέλεσμα.

 

Τι χρησιμοποιήθηκε