espa banner

Εταιρικη Ευθυνη

Η Metron ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής ανελκυστήρων παγκοσμίως, σχεδιάζει για τη ζωή – engineering for life – για μια καλύτερη καθημερινότητα, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε την ευκαιρία να επηρεάσουμε θετικά το κοινωνικό σύνολο και προσπαθούμε να δίνουμε το παράδειγμα μέσω των δικών μας ενεργειών, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε θέσει την Εταιρική Ευθύνη ως αναπόσπαστο και βασικό στοιχείο του στρατηγικού μας σχεδιασμού υιοθετώντας πολιτικές σύμφωνες με τις αξίες της Metron.

Έτσι, έχουμε δεσμευτεί:

 • να παρέχουμε ένα εργασιακό περιβάλλον που σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους χωρίς διακρίσεις.
 • να τηρούμε αυστηρά τη νομοθεσία ανελκυστήρων, να έχουμε πλήρη συμμόρφωση και εφαρμογή των προτύπων, των κανονισμών και των εσωτερικών διαδικασιών διαχείρισης ποιότητας που εφαρμόζονται για τον σχεδιασμό και παραγωγή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας.
 • να προστατεύουμε την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων, μέσω της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, της μείωσης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών και της καλλιέργειας και προαγωγής νοοτροπίας πρόληψης των κινδύνων.
 • να προασπίζουμε την ασφάλεια των επισκεπτών μας.
 • να αναλαμβάνουμε δράσεις, πρωτοβουλίες και να εφαρμόζουμε μέτρα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μας.
 • να στηρίζουμε την ελληνική και την τοπική κοινωνία όπου εδρεύει η Metron.
 • να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία σε εργαζομένους, συνεργάτες και προμηθευτές.

Σχεδιάζουμε Δράσεις Εταιρικής Ευθύνης για μια Καλύτερη Ποιότητα Ζωής

Για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, έχουμε δημιουργήσει το πρόγραμμα “Caring for Life” που αντανακλά τις εταιρικές αξίες μας και επικεντρώνεται σε 4 άξονες: Άνθρωποι, Κοινωνία, Περιβάλλον, Ανάπτυξη.

Οι Άνθρωποι μας – Η Δύναμη μας

Η Metron σέβεται τους ανθρώπους της προσφέροντας ένα εργασιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ήθος, εμπιστοσύνη, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες, ώστε να μπορούμε να μεγαλώνουμε μαζί.

Γι’ αυτό, στη Metron, οι γυναίκες έχουν φωνή με ποσοστό 32,5% συμμετοχής τους στο Διοικητικό Προσωπικό. Στόχος μας είναι να επιλέγουμε και να διατηρούμε το ταλαντούχους ανθρώπους σε κάθε θέση με αποκλειστικό κριτήριο τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία τους, χωρίς καμία διάκριση. Εφαρμόζουμε πολιτικές δίκαιης ανταμοιβής και επαγγελματικής εξέλιξης. Επενδύουμε στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων μας και παρέχουμε την ευκαιρία σε αποφοίτους να υλοποιήσουν πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Διασφαλίζουμε την εργασία σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον με την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης υγείας και ασφάλειας.

Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει το πρόγραμμα Metron4U μέσω του οποίου παρέχουμε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, τακτική οικονομική στήριξη ανά τρίμηνο  στους πολύτεκνους και τρίτεκνους εργαζόμενους της Metron και ταυτόχρονα υποστηρίζουμε σημεία σταθμούς στην προσωπική τους ζωή, όπως ο γάμος, η γέννηση ενός παιδιού, τα 15 χρόνια εργασίας κάτω από τη στέγη της Metron και η συνταξιοδότηση από την εταιρεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα τα δώρα για τις γιορτές, τα οικογενειακά δώρα για τα παιδιά των εργαζομένων και την οικονομική ενίσχυση όσων επιτυγχάνουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μέρος του προγράμματος Metron4U αποτελούν τα βραβεία των εργαζομένων που απονέμονται στην ετήσια εταιρική εκδήλωση.

Κοινωνικό Αποτύπωμα – Δράσεις Ζωής

Η Metron είναι πάντα δίπλα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους, στα όνειρα και στις φιλοδοξίες τους, γιατί είναι το μέλλον μας. Η εταιρεία ενημερώνεται συνεχώς για τα δρώμενα και ανταποκρίνεται με ευαισθησία σε δράσεις που ενισχύουν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, προάγουν την έρευνα, την καινοτομία, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Metron εγκαινίασε το 2014 την πρωτοβουλία «Κοινωνικός Κουμπαράς». Οι εργαζόμενοι της εταιρείας συνεισφέρουν οικονομικά στον εταιρικό κουμπαρά που ανοίγει αρκετές φορές το χρόνο για να βοηθήσει συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από  οικονομική στήριξη και η εταιρεία διπλασιάζει το ποσό που έχει συγκεντρωθεί. Για την ενίσχυση του Κοινωνικού Κουμπαρά, διοργανώνουμε δράσεις, τα έσοδα των οποίων χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό.

Με βαθιά συναίσθηση της ευθύνης της, η Metron στηρίζει την Κιβωτό Αγάπης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ι.Μ. Σερρών, προσφέροντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Τα «πακέτα αγάπης» της Metron παραδίδονται αρκετές φορές το χρόνο για την κάλυψη των βασικών αναγκών των συνανθρώπων μας.

Τα έσοδα από το “Πρόγραμμα Ανακύκλωσης” που ακολουθούμε γίνονται δωρεά σε οργανισμούς όπως ενδεικτικά το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, «Ηλιαχτίδα», για την αγορά αναπηρικών καρεκλών και άλλου είδους εξοπλισμού και το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών.

Στη Metron διατηρούμε τη δική μας τράπεζα αίματος κι έχουμε θεσπίσει την Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, όπου οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται πρόθυμα στο κάλεσμα να δώσουν αίμα. Μια κίνηση τόσο απλή αλλά τόσο σημαντική, μια κίνηση αγάπης και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο που σώζει ζωές.

Επιπλέον, στηρίζουμε τους νέους και επενδύουμε στο μέλλον τους διότι αυτοί το δημιουργούν! Νοιαζόμαστε για την εκπαίδευση τους γι’ αυτό ενισχύουμε την ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Panther Racing Auth η οποία κατάφερε να κερδίσει το βραβείο «Καλύτερης Καινοτομίας» στο διεθνή Πανεπιστημιακό διαγωνισμό Motostudent VI στην Αραγονία της Ισπανίας στις 15-18 Ιουλίου και ενισχύουμε το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών στην υλοποίηση φιλολογικών και φιλοσοφικών μαθημάτων.

“Νους υγιής εν σώματι υγιεί” πρέσβευε ο «πατέρας» της Ιατρικής, Ιπποκράτης, και η σοφή αυτή ρήση κατέχει επίσης ξεχωριστή θέση στη Metron, γεγονός που επιβεβαιώνεται με την οικονομική υποστήριξη των Ακαδημιών Στίβου Σέρρες ’93, Μπάσκετ Πανσερραϊκού και Ικάρων Σερρών. Παράλληλα, στηρίζουμε τον πολιτισμό ενισχύοντας το Κινηματογραφικό Εργαστήρι.

Περιβάλλον – Νοιαζόμαστε για τον Πλανήτη μας

Η Metron στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης υιοθετεί δράσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της, τη βέλτιστη διαχείριση της ενέργειας, την ορθή διαχείριση των πρώτων υλών και την προώθηση της ανακύκλωσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και γενικά ενός τρόπου ζωής που στηρίζει την κυκλική οικονομία, τόσο σαν επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και σαν προτροπή προς τους δικούς της ανθρώπους.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μας και αναλαμβάνουμε δράσεις για τη μείωση του. Συγκεκριμένα: 

 • Συμβάλλουμε στην αύξηση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας με το Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Μόνο το προηγούμενο έτος, τα μέταλλα που έχουμε ανακυκλώσει αντιστοιχούν σε περισσότερα από 42.000 λίτρα λαδιού και περισσότερες από 1.700.000 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 125 ελληνικών νοικοκυριών.
 • Η ορθή διαχείριση των πρώτων υλών έχει οδηγήσει στη μείωση των αποβλήτων μας έως -54% σε πολυέκο και -90% σε γρανίτη.
 • Από το 2007, λειτουργεί Βιολογικός Καθαρισμός για τα βιομηχανικά απόβλητα, ο 1ος στη Βιομηχανική Περιοχή Σερρών.
 • Έχουμε θεσπίσει Σύστημα Ανακύκλωσης και Paperless Office που ακολουθούν όλοι οι εργαζόμενοι μας. Εντός των εγκαταστάσεων μας λειτουργούν σταθμοί ανακύκλωσης για μπαταρίες, λαμπτήρες, πλαστικά καπάκια, λευκό χαρτί και χαρτί συσκευασίας.
 • Έχουμε επενδύσει σε Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας με:
  • την αγορά νέων μηχανήματων υψηλής τεχνολογίας με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας,
  • τον τακτικό καθαρισμό και συντήρηση του εξοπλισμού που συμβάλει σημαντικά στη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της διάρκειας ζωής τους, γεγονός που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση ενέργειας.
  • την αντικατάσταση φωτισμού με λάμπες LED.
  • τους θερμοστάστες με χρονοδιακόπτη ρυθμισμένους στη βέλτιστη θερμοκρασία ανά εποχή.
 • Στόχος μας είναι μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμα CO2 των εργαζομένων μας όταν ταξιδεύουν για τη δουλειά. Αυτός είναι ο λόγος που φροντίσαμε ο στόλος αυτοκίνητων μας να εκπέμπει χαμηλούς ρύπους και να ακολουθούμε co-sharing πρόγραμμα μετακινήσεων. Ακόμα, φροντίζουμε οι ποδηλάτες και οι μοτοσικλετιστές να έχουν άνετους χώρους στάθμευσης στους χώρους μας.

Συνεχής Ανάπτυξη – Προοπτική για ένα Καλύτερο Μέλλον

Η ανάπτυξη της Metron βασίζεται σε ένα σύγχρονο, δυναμικό και ευέλικτο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας με στόχο την επίτευξη θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της.

Έχουμε δεσμευτεί όλες οι δραστηριότητες μας να διεξάγονται με διαφάνεια, ήθος, ακεραιότητα, ορθολογική σκέψη και αξιοπιστία. Αξιολογούμε τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες ανάπτυξης και τους κινδύνους και ενεργούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Διασφαλίζουμε την ανώτερη ποιότητα των ολοκληρωμένων λύσεων ανελκυστήρων και υπηρεσιών που παρέχουμε στους συνεργάτες μας και στους πελάτες τους και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες τους. Με γνώμονα τη βελτίωση της θέσης μας και της φήμης μας στη διεθνή αγορά, επενδύουμε στην έρευνα και ανάπτυξη, στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού και στην εκπαίδευση των ανθρώπων μας.

Φροντίζουμε για τη συνεχή βελτίωση των σχέσεων με τους συνεργάτες και δημιουργούμε καινοτόμες και ευέλικτες διαδικασίες και εργαλεία για την βελτιστοποίηση της ποιότητας εξυπηρέτησής τους.

Στηρίζουμε την ελληνική οικονομία και την τοπική ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες, και ισχυροποιώντας την εξαγωγική δύναμή μας.

CONTACT metron