espa banner

Η Ιστορια μας

Metron Α.Ε. – Μια Ελληνική Εταιρεία Κατασκευής Ανελκυστήρων Που Έγινε Παγκόσμια

Ένα στοίχημα να ξεπεράσει τον εαυτό του, οδήγησε τον Ιωάννη Σάνδρο στη δημιουργία της Metron, μιας ισχυρής ελληνικής βιομηχανία κατασκευής ανελκυστήρων που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως, εξάγοντας άνω του 90% του ετήσιου κύκλου εργασιών της.

Ήταν το 1988 όταν γεννήθηκε η ιδέα της Metron. Ο Ιωάννης Σάνδρος με την τότε ιδιότητά του ως πολιτικός μηχανικός, ανέλαβε μαζί με συνεργάτες μηχανικούς να κατασκευάσει ένα καινούριο Κ.Τ.Ε.Ο. στις Σέρρες, το οποίο έπρεπε να πληροί όλες τις ειδικές προδιαγραφές. Τότε, η ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με το απροσδόκητα αυξημένο κόστος των αυτόματων θυρών για το κτίριο. Κόντρα σε όλα, αλλά με μεγάλη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, επιχείρησαν  να ξεπεράσουν μόνοι τους αυτό το εμπόδιο, δημιουργώντας από το μηδέν τις δικές τους αυτόματες πόρτες.

Με μοναδικό εφόδιο τη στάση «Ναι, μπορούμε», η ομάδα τόλμησε και κατάφερε να υπερβεί τα όριά της, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας τις αυτόματες πόρτες του έργου, οι οποίες λειτουργούν μέχρι και σήμερα.

Στην πάροδο του χρόνου, ο Ιωάννης Σάνδρος παρατηρούσε τις αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς και τελικά, το 1995, αποφασίζει να ξεκινήσει τη μεγάλη προσπάθεια της Metron. Το όραμά του πήρε σάρκα και οστά σε μόλις 500 τμ στη Νιγρίτα Σερρών όπου σχεδίαζε και κατασκεύαζε αυτόματες πόρτες ανελκυστήρα τύπου BUS, ένα προϊόν που γρήγορα κέρδισε σημαντικό μερίδιο στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά, ανοίγοντας το δρόμο προς την επιτυχία.

Το 2000 βρίσκει τη Metron σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 36.000τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή Σερρών, με νέες επενδύσεις για την πλήρη ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ταυτόχρονα, η εταιρεία προσεκτικά επεκτείνει την προϊοντική γκάμα της με αυτόματες πόρτες ανελκυστήρα παντός τύπου, ημιαυτόματες πόρτες ανελκυστήρα και θαλάμους ανελκυστήρων.

Η Metron πίστεψε στην επανάσταση του design και επένδυσε στη δύναμη των χρωμάτων στον μέχρι τότε “άχρωμο” κλάδο του ανελκυστήρα. Η υψηλής ποιότητας και αισθητικής ηλεκτροστατικές βαφές που πρώτη χρησιμοποίησε, ανέτρεψαν τα δεδομένα της αγοράς και έγιναν το βασικό στοιχείο διαφοροποίησής της.

Το 2008 κλείνει ένας κύκλος συνεχών επενδύσεων, που αποτέλεσε σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα για την περαιτέρω εξέλιξη της εταιρείας. Το 2009, η Metron επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα της και συστήνεται ξανά ως μια ηγέτιδα εταιρεία που σχεδιάζει και παράγει ολοκληρωμένες πλέον λύσεις ανελκυστήρων. Κυκλοφορεί στην αγορά το πρώτο υδραυλικό πακέτο ανελκυστήρα ενώ άμεσα αναπτύσσονται και οι ολοκληρωμένες λύσεις για μηχανικούς ανελκυστήρες με μηχανοστάσιο ή χωρίς μηχανοστάσιο.

Ακολούθησε μια δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά δεκαετία με την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τους ανθρώπους της να αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της προσπάθειάς της.

Η Metron, σε πείσμα των δυσμενών διεθνών συνθηκών και με όπλο την αξιοπιστία και την αισθητική των προϊόντων της, κατάφερε να αλλάξει το τοπίο και να κατακτήσει επάξια μια κορυφαία θέση στη διεθνή αγορά, αποτελώντας πάντα το ορόσημο στο design των ανελκυστήρων. Ταυτόχρονα, η επιτυχημένη διείσδυσή της εταιρείας στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού συνοδευόταν από όλες τις επίσημες πιστοποιήσεις ασφάλειας και υψηλής ποιότητας τόσο στη φάση του σχεδιασμού, όσο και στη φάση κατασκευής των ανελκυστήρων.

Η άμεση αποδοχή του brand και η επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης με την υποστήριξη διεθνών συνεργατών, οδήγησαν στην επιτυχία και την εκθετικά αυξανόμενη ζήτηση από νέες αγορές. Έτσι σήμερα, η Metron ταξιδεύει σε πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, τον Αραβικό Κόλπο, τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Τον Ιούλιο του 2021, η Metron έλαβε την τιμητική διάκριση “ΧΡΥΣΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 2010-2020”, την επίσημη επιβεβαίωση από την ίδια την αγορά για το πάθος της εταιρίας να δημιουργεί αξιόπιστες λύσεις ανελκυστήρων και προϊόντα με υπεραξία για τους συνεργάτες της.

Με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, η Metron συνεχίζει τα βήματά της προς τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, των δομών και διαδικασιών της, καθώς επίσης και τη δημιουργία νέων έξυπνων εργαλείων για τους συνεργάτες της.

CONTACT metron