Ανελκυστήρας σε Μεταλλικό Φρεάτιο σε επικλινή κερκίδα στο Στάδιο Mayol, Τουλόν, Γαλλία

Πληροφορίες Έργου

Πελάτης: AMS Ascenseurs

Αρχιτέκτονας/Εγκαταστάτης: AMS Ascenseurs

Τύπος Κτιρίου: Δημόσιο Κτίριο

Τύπος Ανελκυστήρα: MRL-G

Στάσεις Ορόφων: 3

Άτομα/Κιλά: 8/630kg

Τύπος Θαλάμου: Panoramic

Τύπος Θύρας: 2φυλλη Τηλεσκοπική με καθαρό άνοιγμα 900mm

Περιγραφή Έργου

Το Mayol Stadium βρίσκεται στην Toulon της Γαλλίας και είναι ένα από τα πιο εμβληματικά γήπεδα της χώρας. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1920  με χωρητικότητα 18.200 θεατές και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται έως σήμερα κυρίως για αγώνες ράγκμπι. Είναι από τα λίγα γαλλικά στάδια το οποίο περιβάλλεται πλήρως από την πόλη και έχει μια μοναδική θέα στο κόλπο της Toulon και στο στρατιωτικό λιμάνι.

Στο πλαίσιο ανακατασκευής του σταδίου, μελετήθηκε και υλοποιήθηκε η ανέγερση μια νέας κερκίδας για το στάδιο, η οποία περιελάμβανε και ανελκυστήρα για την εξυπηρέτηση όχι μόνο των VIP φιλάθλων αλλά και όλων των άλλων θεατών με πιθανά κινητικά προβλήματα.

Οι προδιαγραφές του έργου ήρθαν στη Metron το 2017 μέσω του συνεργάτη της AMS, τεχνικό γραφείο εγκατάστασης στην Γαλλία. Ένας μηχανικός ανελκυστήρας χωρίς μηχανοστάσιο, 3 στάσεων, με 15 μέτρα διαδρομή. Πού όμως έπρεπε να εγκατασταθεί; Σε ειδική σιδηροκατασκευή που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μεταξύ των πυλώνων της νέας κερκίδας.

Το έργο περίπλοκο και προκλητικό. Η μεταλλική κατασκευή έπρεπε καταρχήν να ελεγχθεί στην καταπόνηση ενός ανελκυστήρα. Επίσης, οι δικές μας κατασκευές, ως βιομηχανικά προϊόντα, έπρεπε να μετατραπούν κατάλληλα και να παραμετροποιηθούν πλήρως ώστε να έρθουν να κουμπώσουν στο υπάρχον μεταλλικό φρεάτιο. Στόχος να γίνουν όλα βιδωτά, χωρίς συγκολλήσεις.

«… Η τοποθέτηση ενός ανελκυστήρα σε υπάρχουσα μεταλλική κατασκευή, χωρίς τις προδιαγραφές ενός τυπικού φρεατίου είναι μια πολύ δύσκολη και τεχνικά απαιτητική διαδικασία που επηρεάζει σε πάρα πολλά στάδια το τελικό προϊόν. Ο σχεδιασμός του ανελκυστήρα στο στάδιο της Toulon ήταν μια χρονοβόρα αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πορεία μέχρι την τελική λύση.»

Τάσος Αναστασίου, Chief Mechanical Engineer

Η ικανότητα της Metron να σχεδιάζει αξιόπιστα προϊόντα που ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη ήταν η απάντηση στις τεχνικές δυσκολίες του έργου. Η σιδηροκατασκευή ελέγχθηκε και διορθώθηκε από μία ομάδα μηχανικών του Τμήματος Engineering Solutions σε απόλυτη συνεργασία με τους Γάλλους μηχανικούς που τη σχεδίασαν. Στη συνέχεια, αντιμετωπίστηκαν ένα προς ένα τα διάφορα τεχνικά προβλήματα της κατασκευής, όπως το πώς ακριβώς θα μπουν οι πόρτες του ανελκυστήρα, πώς θα καλυφθούν τα κενά με τον μεταλλικό σκελετό ή πώς δε θα είναι ορατά τα στηρίγματα του ανελκυστήρα μέσα σε ένα πανοραμικό φρεάτιο, ώστε το τελικό παραδοτέο να είναι αισθητικά άρτιο.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια όλων. Ένας εντυπωσιακός πανοραμικός θάλαμος σε μεταλλικό φρεάτιο επενδυμένο εξωτερικά με γυαλί, το οποίο κουμπώνει άψογα σε επικλινή κερκίδα. Χωρίς καθόλου συγκολλήσεις μεταξύ των τμημάτων, παρά μόνο έτοιμα βιομηχανικά παραγμένα κομμάτια που βιδώθηκαν μεταξύ τους.

Συγχαρητήρια για τη συνεργασία, τον σχεδιασμό, την εκτέλεση και την εγκατάσταση ενός τόσο ξεχωριστού ανελκυστήρα!

Τι χρησιμοποιήθηκε