Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε Για Τους Ανελκυστήρες.

Ανελκυστήρας ονομάζεται κάθε εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για την κάθετη ανύψωση προσώπων ή πραγμάτων. Σήμερα έχει επικρατήσει ο γαλλικός όρος ασανσέρ για τον ανελκυστήρα που χρησιμοποιείται στα πολυώροφα κτίρια.

Ο σύγχρονος ανελκυστήρας είναι μια από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις καθώς άλλαξε για πάντα το αστικό τοπίο του 20ου αιώνα, την αρχιτεκτονική και αποτέλεσε το έναυσμα για την ανοικοδόμηση των πανύψηλων κτιρίων.

Ο ανελκυστήρας είναι το μέσο μετακίνησης που έχει βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας, έχει κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ανελκυστήρα 4 φορές την ημέρα κατά μέσο όρο. Αν το υπολογίσουμε αθροίζουμε περισσότερες από 325 εκατομμύρια διαδρομές με ασανσέρ καθημερινά.

Είναι όμως όλοι οι ανελκυστήρες ίδιοι?

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι ανελκυστήρων είναι οι Μηχανικοί και οι Υδραυλικοί Ανελκυστήρες που τους συναντάμε καθημερινά τόσο σε κτίρια επιχειρήσεων, ξενοδοχεία, δημόσια κτίρια όσο και σε κατοικίες, νοσοκομεία εξασφαλίζοντας την ευκολία μας στη μετακίνηση.  

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ Μηχανικών vs Υδραυλικών Ανελκυστήρων;

Η κύρια διαφορά τους εντοπίζεται στο σύστημα λειτουργίας που μετακινεί τον θάλαμο. Παρότι πολύ διαφορετικοί και οι δύο τύποι ανελκυστήρων εξασφαλίζουν αξιόπιστη και ομαλή κίνηση.

Οι μηχανικοί ανελκυστήρες,  είτε με κιβώτιο ταχυτήτων είτε χωρίς κιβώτιο, λειτουργούν μέσω ενός συστήματος που αποτελείται από την τροχαλία, τα συρματόσχοινα και τα αντίβαρα. Τα αντίβαρα του ανελκυστήρα επιτρέπουν την ανύψωση του θαλάμου καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Στις παλιότερες οικοδομές συνήθως συναντάμε το μηχανοστάσιο στην ταράτσα μιας οικοδομής. Εκεί στεγάζεται το σύστημα λειτουργίας (MR) ενός μηχανικού ανελκυστήρα ενώ σήμερα συνήθως τοποθετείται μέσα στο φρεάτιο (MRL).

Ο τρόπος λειτουργίας τους:

 1. Όταν μπείτε στο θάλαμο του ανελκυστήρα και επιλέξετε τον όροφο πατώντας το μπουτόν, τα συρματόσχοινα θα αρχίσουν να περιστρέφονται γύρω από την τροχαλία και θα προκαλέσουν την κίνηση.
 2. Ο θάλαμος και το αντίβαρο ισορροπούν μεταξύ τους εξασφαλίζοντας την ομαλή μετακίνηση.
 3. Το αντίβαρο αποθηκεύει ενέργεια και επιτρέπει στο θάλαμο να κινείται προς την κατεύθυνση που έχετε επιλέξει.

Ένας άλλος κοινός τύπος ανελκυστήρα είναι ο υδραυλικός ανελκυστήρας όπου χρησιμοποιείται έμβολο και αντλία και λειτουργεί με τη μέθοδο της πίεσης υδραυλικού υγρού. Το έμβολο συνδέεται με τον ανελκυστήρα ενώ η αντλία στεγάζεται σε ξεχωριστό μηχανοστάσιο.

Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες λειτουργούν ως εξής:

 1. Μόλις «καλέσετε» το ασανσέρ, η υδραυλική αντλία διοχετεύει το υγρό και ασκεί πίεση σε έναν κύλινδρο ο οποίος μετακινεί το έμβολο και κατ’ επέκταση το θάλαμο.
 2. Στην κάθοδο του ανελκυστήρα, το σύστημα ακολουθεί την αντίστροφη κίνηση με το υδραυλικό υγρό να επιστρέφει πίσω στη δεξαμενή του και ο θάλαμος να κατεβαίνει χωρίς τριβή.

Τα Κύρια Πλεονεκτήματα Κάθε Τύπου Ανελκυστήρα

Πλεονεκτήματα των Μηχανικών Ανελκυστήρων MRL

Οι μηχανικοί ανελκυστήρες είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασανσέρ που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα. Θα τους συναντήσετε περισσότερο σε κτίρια με μέση ως μεγάλη κίνηση όπως σε μεγάλα κτίρια επιχειρήσεων και δημόσιων υπηρεσιών, καθώς μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα άτομα με υψηλή ταχύτητα.

 • Δεν απαιτείται μηχανοστάσιο: Καθώς δεν απαιτείται ξεχωριστό μηχανοστάσιο, έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε κάθε τετραγωνικό μέτρο που εξασφαλίζουμε με την επιλογή ενός μηχανικού ανελκυστήρα MRL. Για τον ίδιο λόγο, η πλέον κατάλληλη επιλογή για κτίρια με λιγότερο διαθέσιμο χώρο αφού η μονάδα τοποθετείται εσωτερικά στο φρεάτιο στον τελευταίο όροφο.
 • Υψηλή ταχύτητα: Οι μηχανικοί ανελκυστήρες είναι 65% γρηγορότεροι. Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα καθώς η μεγαλύτερη ταχύτητα στην κίνηση μειώνει τη διάρκεια της διαδρομής, συνεπώς αυξάνει τον αριθμό των διαδρομών που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αλλά και το σύνολο των ατόμων που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Δύο ζωτικής σημασίας παράγοντες για την καλύτερη εμπειρία ενός χρήστη ειδικά κατά τις ώρες αιχμής.
 • Ενεργειακή απόδοση: Οι μηχανικοί ανελκυστήρες MRL της Metron βασίζονται στην τελευταία τεχνολογία INVERTER και καταναλώνουν 35-45% λιγότερη ενεργειακή ισχύ για την ίδια χωρητικότητα θαλάμου. Άρα σας εξασφαλίζουμε μικρότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα επόμενα 30 χρόνια, όσο είναι περίπου ο κύκλος ζωής ενός ανελκυστήρα.
 • Ομαλή κίνηση: Η ποιότητα της μετακίνησης παραμένει υψηλά σταθερή ακόμη και αν έχουμε 100-150 εκκινήσεις ανά ώρα, καθώς οι μηχανικοί ανελκυστήρες δεν έχουν ευαισθησία σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία.
 • Υψηλή ασφάλεια: Οι μηχανικοί ανελκυστήρες της Metron εξασφαλίζουν   την ακριβή ισοστάθμιση στους ορόφους και τον αυτόματο απεγκλωβισμό ακόμα και σε διακοπή ρεύματος.

Πλεονεκτήματα Των Υδραυλικών Ανελκυστήρων

Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες αποτελούν την πιο διαδεδομένη λύση για κατοικίες και κτίρια με λίγους ορόφους όπου η χρήση του ανελκυστήρα είναι μικρότερη.

 • Μεγαλύτερος Θάλαμος σε Μικρότερο Φρεάτιο: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των υδραυλικών ανελκυστήρων είναι ότι μπορούμε να τοποθετήσουμε μεγαλύτερο θάλαμο σε συγκεκριμένες διαστάσεις φρεατίου. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι υδραυλικοί ανελκυστήρες δεν έχουν αντίβαρα τα οποία καταλαμβάνουν χώρο μέσα στο φρεάτιο.
 • Μικρό Βάθος Πυθμένα & Ύψος Τελευταίου Ορόφου: Ειδικά στα υπάρχοντα κτίρια όπου δεν υπάρχει φρεάτιο, οι υδραυλικοί ανελκυστήρες χρειάζονται μόνο πυθμένα βάθους 25 εκατοστών και ύψος τελευταίου ορόφου 2,5μ. Αυτό τους καθιστά τη μόνη διαθέσιμη λύση καθώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τον πυθμένα στη χαμηλότερη στάση στις σκάλες και επίσης δεν χρειάζεται να επέμβουμε κατασκευαστικά στον τελευταίο όροφο.
 • Ομαλή κίνηση: Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες είναι εξοπλισμένοι με σύγχρονης τεχνολογίας αισθητήρες που εξασφαλίζουν με απόλυτη ακρίβεια την ομαλή κίνηση και την έγκαιρη παύση κίνησης του θαλάμου σε κάθε όροφο.
 • Χαμηλότερο Κόστος: Λόγω της απλότητάς του, ο υδραυλικός ανελκυστήρας αποτελεί φθηνότερη λύση για κτίρια χαμηλού και μεσαίου ύψους (2-5 στάσεις).

Ποιος τύπος ανελκυστήρα είναι ο κατάλληλος για μένα;

Κάθε έργο είναι μοναδικό με διαφορετικές τεχνικές απαιτήσεις και παραμέτρους όπως το ύψος του κτιρίου, ο αριθμός των στάσεων (όροφοι), η ένταση της χρήσης, οι διαστάσεις του φρεατίου, το μηχανοστάσιο, και η λίστα συνεχίζεται.

Μπορείτε να επικοινωνήστε με τους ειδικούς της Metron να συζητήσουμε αναλυτικά όλες τις προδιαγραφές του έργου και να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την καλύτερη λύση για εσάς.

metron-elevators-lifts-cabins-doors