Metron ΑΕ – Πρωταγωνιστής στην ελληνική οικονομία με ισχυρή διεθνή παρουσία

Στην πρόσφατη συνέντευξη του ο CEO της Metron, κ. Γιάννης Σάνδρος, στον κ Στέλιο Μορφίδη και την εφημερίδα Πρώτο Θέμα αναφέρθηκε στην ιστορία της και την ανάπτυξη της εταιρείας τη δεκαετία της κρίσης προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις ανελκυστήρων σε περισσότερες από 50 χώρες σε 5 ηπείρους.

Αποτελεί ένα από τα φωτεινά παραδείγματα στο επιχειρείν κατά την προηγούμενη δεκαετία της «εθνικής κατάθλιψης». Παρ’ όλα αυτά, φροντίζει να παραμένει κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας. Η Μέτρον ΑΕ του Γιάννη Σάνδρου µε έδρα τις Σέρρες µμπορεί να ξεκίνησε ως ιδέα στα τέλη της δεκαετίας του ’80, εντούτοις η πορεία της ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Και αυτό καθώς έφτασε σήμερα να θεωρείται µια από τις κορυφαίες βιομηχανίες κατασκευής ανελκυστήρων µε διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες και εκ των «χρυσών πρωταγωνιστών της δεκαετίας 2010-2020», όπως ανακηρύχθηκε πρόσφατα για τις επιδόσεις της.

Με αφετηρία ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια στην Ευρώπη, η Metron κατάφερε µέσα στη δεκαετία να τριπλασιάσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών της, να ολοκληρώσει µια σειρά επενδύσεων και να αυξήσει σηµαντικά τον αριθµό των εργαζοµένων της, οι οποίοι πλέον φτάνουν τα 222 άτοµα. Το σηµαντικότερο, όµως, είναι ότι αφήνει το αποτύπωµά της σε µια αγορά άκρως ανταγωνιστική, όπου κυριαρχούν οι µεγάλες πολυεθνικές.

Οπως εξηγεί ο κ. Σάνδρος, η εταιρεία ετοιµάζεται για ένα νέο µεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της, έχοντας περάσει προ διετίας σε µια νέα εποχή αναφορικά µε τη µετοχική της σύνθεση και καθώς έχει πολλά σχέδια που άπτονται των δράσεων του Ταµείου Ανάκαµψης για την αλλαγή του πα- ραγωγικού µοντέλου της χώρας.

Η συζήτησή µας δεν μπορούσε παρά να ξεκινήσει από την ιδέα πίσω από την επιχείρηση, στα τέλη της δεκαετίας του ’80. «Ήμουν πολιτικός μηχανικός και όπως όλοι, έκανα τότε και τον εργολάβο. Ήταν µια καλή περίοδος για την οικοδομή. Η τεχνική εταιρεία που είχαμε τότε είχε αναλάβει να κατασκευάσει το ΚΤΕΟ στις Σέρρες. Το πολύ μεγάλο κόστος των αυτόματων θυρών κτιρίων που περιλαμβανόταν στην προδιαγραφή του έργου οδήγησε την ομάδα στη σύλληψη μιας τρελής ιδέας. Να κατασκευάσουμε οι ίδιοι τις θύρες ξεκινώντας από το µηδέν και µε την πεποίθηση του “ναι, µπορούµε”. Η κατάσταση τότε στη συγκεκριμένη αγορά ήταν σχεδόν μονοπωλιακή, οπότε αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να την κατασκευάσουμε µόνοι µας, έτσι, για το γαµώτο. Και όντως, συνεργαζόμενοι µε πολλά τοπικά εργαστήρια καταφέραμε σε λίγο καιρό και τη φτιάξαμε. Αυτό λοιπόν γέννησε µε τη σειρά του µία ιδέα. Οι ανελκυστήρες τότε δεν είχαν αυτόματες πόρτες, “μήπως να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε;”.

Φάνηκε ότι μπορούσαμε να το κάνουμε και το ’95 περίπου
ξεκινήσαμε την εταιρεία. Δυστυχώς όμως πέρασαν πέντε χρόνια κατά τα οποία χρειάστηκε να δαπανήσουμε τεράστια κεφάλαια για έρευνα χωρίς όμως να έχουμε έσοδα… Κοινώς, ό,τι βγάζαμε από τα έργα και την οικοδομική δραστηριότητα τα ρίχναμε διαρκώς στην εταιρεία. Φάνταζε τρέλα, όμως ήμασταν αποφασισμένοι. Όλη η δομή και τα προϊόντα µας είναι ελληνική πατέντα. Σχεδιασμένα στο χαρτί. Ήταν µια φιλοδοξία, ένα στοίχημα, ότι µμπορούμε να κάνουμε κάτι μεγάλο σε µία επαρχιακή πόλη. Το 2000 λοιπόν φτάσαμε να έχουμε ολοκληρωμένα προϊόντα, αυτόματες πόρτες για ανελκυστήρες. Είχαμε εξαντληθεί όμως οικονομικά. Ήρθαμε σε επαφή µε τον φίλο µας τον Γιώργο Μυλωνά της Alumil. Ήταν η εποχή του Χ.Α., όπου η Alumil διέθετε κεφάλαια. Ο ίδιος αποφάσισε να εισέλθει ως μεγαλομέτοχος στην εταιρεία καθιστώντας τη Metron κοµµάτι αυτόνομο του ομίλου Alumil. Η διοίκηση και η στρατηγική παρέμεναν ζητήματα δικά µας, ενώ η συµμετοχή µας σε έναν µεγάλο όμιλο, έστω κι αν δεν είχαμε σχέση ως εταιρεία µε τα αλουμίνια, ήταν άκρως διδακτική. Σχολείο κανονικά αφού κοντά τους µάθαµε και το επιχειρείν σε μεγάλη κλίμακα. Μέσα στον όμιλο παραμείναμε 17 χρόνια. Το 2017, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου Alumil λόγω των μεγάλων δανειακών βαρών, η Metron εξήλθε».

Πλέον ο κ. Σάνδρος κατέχει το 97% της εταιρείας, ενώ το 3% παραμένει σε μικρομέτοχο της ιδρυτικής ομάδας της. Η καρδιά της επιχείρησης χτυπά στο εργοστάσιο των Σερρών. Μια εγκατάσταση 16.000 τ.µ., όπου μηχανικοί και τεχνικό προσωπικό ερευνούν, αναπτύσσουν και παράγουν πλέον ολοκληρωμένα συστήματα ανελκυστήρων προσφέροντας παράλληλα λύσεις για κάθε πρόκληση. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται ένας χώρος 2.000 τ.µ., όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας αλλά και ένα showroom. Γραφεία και showrooms υπάρχουν επίσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχοντας και την ευθύνη της τεχνικής υποστήριξης, καθώς και στην Πολωνία, µια και τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει διεθνοποιηθεί.

«Σε ένα μεγάλο ποσοστό το custom made κυριαρχεί πάνω στα προϊόντα που κατασκευάζουμε, αφού όσο πιο τυποποιημένο είναι ένα προϊόν τόσο περισσότερο χάνουμε την ανταγωνιστiκότητά µας έναντι των μεγάλων πολυεθνικών. Οπότε απευθυνόμαστε στο µερίδιο της αγοράς που έχει ανάγκη το custom made», λέει ο κ. Σάνδρος.

Η δε βεντάλια των προϊόντων είναι αρκετά μεγάλη. «Κάνουμε ολοκληρωμένους ανελκυστήρες εδώ και χρόνια. Ενώ ξεκινήσαμε µε αυτόματες πόρτες, το γυρίσαμε γρήγορα στα ολοκληρωμένα συστήματα. Κάτι που δεν είναι αυτονόητο µια και µπαίνεις σε έναν χώρο άκρως ανταγωνιστικό. Το τολμήσαμε όμως και µέχρι τώρα µας έχει επιβεβαιώσει. Επομένως τα προϊόντα µας αφορούν κάθε είδος ανελκυστήρα και για κάθε χρήση, προσώπων, φορτίων κ.ο.κ. Ωστόσο θα έλεγα ότι είμαστε ανταγωνιστικοί κυρίως στα κτίρια έως 10-12 ορόφους», τονίζει.


Συμπληρώνει δε ότι ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων της εταιρείας σήμερα αφορά ολοκληρωμένα συστήματα ανελκυστήρων έως 5 ορόφους, µε εξειδίκευση στην κατοικία. Γιατί αυτό; «Επειδή το µεγάλο µας πλεονέκτημα είναι το design, εκεί δηλαδή που το κριτήριο είναι περισσότερο ο ίδιος ο ανελκυστήρας και όχι τόσο το κόστος του».

Εκ του αντικειμένου η εταιρεία δίνει μεγάλη βαρύτητα στον σχεδιασμό και την εφαρμογή. Γι’ αυτό εξάλλου οι περίπου 40 μηχανικοί που απασχολούνται συνολικά θα ασχοληθούν µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο όχι µόνο στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων ή επιμέρους µερών, αλλά και στο να δώσουν κάθε είδους λύσεις που θα απαιτηθούν κατά περίπτωση.

«Στα ολοκληρωμένα συστήματα ανελκυστήρων θα σας έλεγα ότι ένα ποσοστό 60% περίπου γεννιέται εκ του μηδενός στη μονάδα µας. Φυσικά σε αυτά θα χρειαστεί να “κουμπώσουμε“ και μέρη όπως τις μηχανές και τα συρματόσχοινα».

Δέκα μηχανικοί περίπου, όπως λέει ο κ. Σάνδρος, ασχολούνται αποκλειστικά µε το R&D της εταιρείας. «Ωστόσο και οι υπόλοιποι 30 συμμετέχουν σε αυτό εάν αναλογιστεί κανείς ότι ασχολούνται µε το engineering, τις τροποποιήσεις και τον εκ του μηδενός σχεδιασμό για υφιστάμενες καταστάσεις».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι εγκαταστάτες θα συνεχίσουν να είναι ο βασικός πελάτης της εταιρείας. «Στο πλαίσιο βέβαια της συνεργασίας µας μπορούμε και λαμβάνουμε μέρος σε μεγάλα έργα, όπου χρειάζονται το κύρος και την υποστήριξή µας. Πάντα όμως σε συνεργασία», σημειώνει.


Μέσω των συνεργατών εξάλλου η εταιρεία έχει συμμετάσχει σε σημαντικά έργα. Μεταξύ των πιο πρόσφατων, η κατασκευή 340 ανελκυστήρων για τα νέα δημόσια σχολεία που κατασκευάστηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλων 250 για ένα νέο συγκρότημα κατοικιών («Esentai City») στην πόλη Αλµάτι του Καζακστάν. Όλα µέσω τοπικών συνεργατών. Επίσης, στα εμβληματικά έργα στα οποία έχει συμμετάσχει η Metron Αυτοματισμοί ήταν η αναδιαμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία, σε ένα σχέδιο του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid, η ανακαίνιση του σταδίου της Τουλόν (Mayol Stadium) στη Γαλλία και το ξενοδοχείο «Hilton» στη ρωσική πόλη Τιουµέν, στα Ουράλια όρη.


Ο κ. Σάνδρος δεν κρύβει ότι οι εξαγωγές παραμένουν στο επίκεντρο της στρατηγικής της εταιρείας. «Θέλουμε να τις επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο», σημειώνει. «Ως την κρίση περίπου το 70% των πωλήσεών µας αφορούσε την ελληνική αγορά. Αποφασίσαμε ότι έπρεπε να αλλάξουμε. Η προσαρμογή τεχνικά δεν ήταν δύσκολη. Το πλεονέκτημά µας ήταν ότι πάντα σχεδιάζαμε από την αρχή τα προϊόντα, οπότε μπορούσαμε να προσαρμοστούμε σε προδιαγραφές άλλων χωρών. Γι’ αυτό και δεν µας τρόμαζε η αλλαγή. Έτσι, μαζί µε τη στροφή µας στα ολοκληρωμένα συστήματα ανελκυστήρων κάναμε και το άλμα στο εξωτερικό. Μας πήρε δύο χρόνια και χάσαμε αρκετά κεφάλαια, αλλά τα καταφέραμε. Το 2014 αρχίσαμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς του μετασχηματισμού. Και τα πηγαίνουμε αρκετά καλά», τονίζει.

Η Metron έχει παρουσία σήµερα σε 50 χώρες, αν και περίπου σε 15 από αυτές η δραστηριότητά τους είναι ιδιαίτερα ενεργή. «Μεγαλύτερη αγορά για εμάς είναι η Κεντρική Ευρώπη. Σε Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία έχουμε καλή παρουσία. Δεύτερη κατά σειρά αγορά σήμερα είναι ο Περσικός Κόλπος µε επίκεντρο τα ΗΑΕ. Έπεται η Ελλάδα και ακολουθεί η υπόλοιπη Μ. Ανατολή, µε επίκεντρο κυρίως το Ισραήλ και την Κύπρο. Εμφανή παρουσία έχουμε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, ενώ τελευταία κάνουμε µία σοβαρή προσπάθεια περαιτέρω διείσδυσης στη γερμανική αγορά», λέει.

Κάτι διόλου εύκολο εξ αντικειμένου. «Ο δικός µας χώρος απαιτεί αξιοπιστία και χτίσιμο σχέσεων. ∆εν θα ρισκάρει κάποιος να αλλάξει προμηθευτή χωρίς να είναι 100% σίγουρος γι’ αυτόν και τις δυνατότητές του να υποστηρίξει ένα προϊόν το οποίο θα λειτουργεί για δεκαετίες», σημειώνει ο κ. Σάνδρος.

Γι’ αυτό εξάλλου και η πανδημία, όπως διευκρινίζει, ανέκοψε τη δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας που µέχρι και το 2019 παρουσίαζε διψήφια ποσοστά αύξησης των πωλήσεών της.


«Δυστυχώς η πανδημία μας έχει στερήσει ταξίδια και επαφές. Στη δική µας δουλειά και θα πάμε να δούμε κάποιον αρκετές φορές, όπως επίσης και θα έρθει και σε εμάς, να δει το εργοστάσιο, τα προϊόντα κ.ο.κ. Οπότε, αν και δουλέψαμε αυτό το διάστημα καλά, εμφανίζοντας αύξηση των πωλήσεών µας, αυτές αφορούσαν ήδη υφιστάμενους πελάτες-συνεργάτες. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα διότι έχουμε ήδη προσυμφωνήσει σε τεράστιες συνεργασίες, που εκτιμούμε ότι θα αλλάξουν το παιχνίδι για εμάς, οι οποίες όμως παραμένουν σε κατάσταση άνω τελείας», τονίζει.

Η αύξηση των πωλήσεων το 2020 ήταν 5% περίπου σε σχέση µε το 2019, σύμφωνα µε τον κ. Σάνδρο. Τότε, σύμφωνα µε τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, οι πωλήσεις ήταν 19,2 εκατ. ευρώ. Τα µετα φόρων κέρδη ήταν 1,14 εκατ. ευρώ.


Πέραν ωστόσο της προσδοκίας της ολοκλήρωσης των μεγάλων συνεργασιών που παραμένουν σε αναμονή λόγω πανδημίας, ο κ. Σάνδρος λέει ότι η εταιρεία περιμένει και τις λεπτομέρειες συγκεκριμένων δράσεων του Ταμείου Ανάκαµψης προκειμένου να προβεί σε έναν νέο κύκλο επενδύσεων: «Σήμερα είμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου πρέπει να αναπτυχθούμε µε νέα προϊόντα, νέες αγορές και να προχωρήσουμε την ψηφιοποίηση της εταιρείας».


Η τελευταία εξάλλου αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, όπως αναγνωρίζει. «∆εν αφορά µόνο την ίδια τη λειτουργία της εταιρείας, αλλά και τα προϊόντα. Αυτή είναι η επόμενη μέρα στον κλάδο. Το Internet of Things(ΙοΤ), τα πάντα εκ του μακρόθεν. Αυτή είναι η πρόκληση, αυτός είναι ο τομέας στον οποίο δουλεύουμε ήδη και µας δίνει ώθηση. Να μπορούμε να ελέγχουμε, να αναγνωρίζουμε εγκαίρως, αλλά και να επιδιορθώνουμε συστήματα εξ αποστάσεως ή να μπορούμε να κάνουμε διάγνωση ώστε πριν πάει ο τεχνικός να ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει».


Πέραν όμως των ψηφιακών προκλήσεων, ο κ. Σάνδρος έχει να αντιμετωπίσει και άλλα θέματα, τα οποία ίσως φαίνονται πιο απλά, εντούτοις δεν είναι. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για µία αναπτυσσόμενη βιομηχανία στην επαρχία ήταν και παραμένει η… λειψανδρία σε στελέχη. Αν ξεφύγεις από µία κλίμακα μεγέθους τότε έχεις πρόβλημα. Προς το παρόν εμείς σωζόμαστε γιατί έχουμε περίπου 20 ανθρώπους που έρχονται από τη γειτονική Θεσσαλονίκη…».

Sandros-Ioannis-